Co to jest sushi?

Sushi znaczy „kwaśny ryż”. Ma ponad 1000-letnią tradycję. Wywodzi się z metody przechowywania i konserwowania ryb, zwanej nare sushi. Ryby czyszczono, solono i umieszczano w beczkach przekładając świeżo ugotowanym ciepłym ryżem, następnie ubijano i przechowywano od 1 roku do 3 lat! Potrawę (fermentowane ryby) nazywano naresushi, najpopularniejsze było sushi z karasia – funasushi.

W XIII w. zaczęto przyrządzać sushi fermentowane krócej – namanare wykorzystując nowe gatunki ryb a także warzywa. W XVII wieku stworzono współczesną formę sushi - hayasushi (szybkie sushi). Pomysł przypisuje się nadwornemu lekarzowi sioguna Tokugawy – Matsumoto Yoshichiemu. Istotą pomysłu było zastąpienie procesu fermentacji przez krótkie marynowanie ryb w obecności zakwaszonego octem ryżu.

W 1824 roku w Tokio powstała najpopularniejsza forma sushi - nigirisushi, której twórcą był Hanaya Yohei.

W 1923 roku Tokio zostało poważnie zniszczone przez trzęsienie ziemi. Wielu restauratorów i kucharzy przeniosło się w głąb wysp, był to początek stylu Kanzai, czyli sushi w stylu Osaka.

W 1966 roku - otwarcie pierwszego sushi baru w USA – Kawafuku Restaurant w Little Tokyo - dzielnicy Los Angeles.

W 1970 roku - szef kuchni restauracji Tokyo Kaikan, Ichiro Mashita, tworzy amerykańską wersję sushi nazwaną california roll (uramak).